Produkty BIO – w czym są lepsze od zwyczajnych?

Produkty BIO – w czym są lepsze od zwyczajnych?

W dobie takiej różnorodności pożywienia moglibyśmy stwierdzić, że mamy tak naprawdę wszystko i nasza dieta jest bardzo zróżnicowana i bardzo zdrowa, aczkolwiek jest całkiem inaczej. Prawda wygląda tak, że w dzisiejszych czasach, mimo tej ogromnej różnorodności, nasza dieta jest naprawdę mało różnorodna i jemy zdecydowanie źle. Nie przyjmujemy tyle składników odżywczych, ile powinniśmy przyjmować i w takich konfiguracjach, w jakich powinniśmy to robić. Producent produktów bio zmierza natomiast w kierunku zmiany tego stylu życia i dostarczenia ludziom tego, czego oni naprawdę potrzebują.

Na polach uprawnych producentów żywności ekologicznie nie stosuje się żadnych nawozów, pestycydów i innych tego rodzaju wspomagaczy. Wszystko rośnie sobie na całkiem naturalnych nawozach, a co za tym idzie, jest naprawdę dobre i to nie tylko w smaku, ale i w sensie zdrowotnym. Produkty ekologiczne rosną na ziemiach, na których nie stosuje się nowoczesnych sposobów nawożenia i użyźniania ziemi. Są to ziemie czasami naprawdę dziewicze, a przez to wyjątkowo urodzajne i czyste, co sprawia, że wszystko, co na nich rośnie, cechuje się naprawdę doskonałymi parametrami chemicznymi i jest wyjątkowo zdrowe. Producent produktów bio jest bardzo mocno kontrolowany pod kątem zdrowia tego, co uprawia, a przez to musi spełniać restrykcyjne wymogi dotyczące czystości i odpowiedniej pielęgnacji roślin. Właściwie tak samo sprawa ma się, jeżeli chodzi o ekologiczną hodowlę zwierząt rzeźnych i trzody chlewnej, a także drobiu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *